کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)

رمزارز (رمز پول) یکی از گونه‌های ارز دیجیتال است که از فناوری رمزنگاری در طراحی آن استفاده شده و معمولاً به صورت نامتمرکز اداره می‌شود. این ارزها برخلاف ارزهای سنتی، که تحت کنترل بانک مرکزی قرار دارند،و عموما تحت کنترل هیچ یک دولت یا سازمانی نیستند.

نخستین رمزارز نامتمرکز بیت‌کوین است که در سال ۲۰۰۹ توسط شخص یا اشخاصی به نام مستعار یا حقیقی ساتوشی ناکاموتو ایجاد و عرضه شد. از آن زمان تاکنون رمزارزهای متعددی ایجاد شده‌اند که به آن‌ها آلت‌کوین (Altcoin) مخفف عبارت (alternative coin) (به معنی کوین‌های جایگزین) می‌گویند.

سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال با خطراتی همراه‌است که باید در نظر گرفته شود. این موارد شامل نوسانات شدید قیمت، کمبود راه‌های قانونی برای حفاظت از حقوق سرمایه گذاران، هک شدن صرافی‌های ارز دیجیتال و دزدیده شدن ارزهای دیجیتال است.

یک از دلایل محبوبیت رمزارزها و دلیل اولیه بوجود آمدن آنها عدم وابستگی به دولت‌هاست. به همین دلیل اگر ریسک حکومت‌ها و بی‌ارزش شدن پولهای فیات وابسته به دولت‌ها را بر اثر جنگ، تورم بالا و … میدانید سرمایه‌گذاری بر روی طلا و کریپتو و دارایی‌های قابل حمل با ارزش معنادار می‌باشد. تاکنون تعداد زیاد رمزارز بر پایه بلاک‌چین بوجود آمده است که هر یک ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند. آینده برای تکنولوژی بلاک‌چین رمزارزها روشن بنظر می‌رسد اما توجه داشته باشید که این به معنا نیست که رمزارزی که شما امروز خریداری می‌کنید در چند سال آینده نیز فعال، زنده و ارزشمند باشد. کپی کردن و شروع یک یک پروژه رمز ارز بسیار ساده است. همچنین دلیل سرمایه‌گذاری و همچنین ارزشمندی رمزارز خود را بدانید. آیا فقط امیدوارید که آن را به قیمت بالاتر به شخص دیگری بفروشید؟ یا کاربرد و ارزش دیگری در آن یافته‌اید؟

بلاکچین (Blockchain)

ارزهای دیجیتال یا کریپتوکارنسی ها، ارزهای مبتنی بر فناوری بلاکچین هستند.نامتمرکز سازی در رمزارزها از طریق فناوری بلاکچین امکان‌پذیر شده‌است که خود گونه‌ای دفتر حساب و کتاب توزیع‌شده (Distributed Ledger) است.

سوابق تراکنش‌ها دربلاکچین برای همیشه ذخیره می‌شوند.

تولید واحد پول و تأیید اصالت تراکنش پول با استفاده از الگوریتم‌های رمزگذاری کنترل می‌شود به این معنا که کار ذخیرهٔ این داده‌ها بدون وجود یک مدیر و صاحب‌اختیار مرکزی امکان‌پذیر است و نمی‌توان با تخریب یک نقطهٔ مرکزی داده‌های ذخیره‌شده را تحریف یا نابود کرد.

داده‌ها بر خلاف مواد فیزیکی (طلا و اسکناس) قابل کپی شدن هستند و یک مشکل اساسی برای یک رمزارز این است که یک شخص نتواند پول خود را کپی و در دو فروشگاه متفاوت به صورت همزمان خرج کند.

همچنین در بلاک‌چین هر واحد ارز تنها یک بار منتقل می‌شود، و مشکل دیرینهٔ دوبار پرداخت کردن را حل کرده‌است.

کیف پول رمزارز برخلاف کیف پول الکترونیک آدرس‌ها یا کلید خصوصی و کلید عمومی (اصطلاحا جفت کلید) را نگهداری می‌کند. که با آن می‌توان رمز ارز را خرج یا منتقل کرد. خرج کردن با کلید خصوصی، و دریافت با کلید عمومی امکان‌پذیر است. راه‌های نگه داشتن کیف پول روی نرم‌افزار کامپیوتر یا برنامه موبایل، روی کیف پول دیجیتالی، نگهداری آنلاین داخل صرافی اینترنتی رمز ارز است.

کلید خصوصی خود را بدقت محافظت کنید. فراموش کردن و یا دزدیده شدن این کلید به معنی از دست رفتن محتویات کیف پولی شما است. از سوی دیگر، کلید عمومی شما می‌تواند به هر کسی برای ارسال وجوه داده شود.

«اگر کلید تو نیست پول تو نیست» یک مثل معروف در دنیای رمزارزها این است به معنا که برای حفاظت از پول خود به صرافی‌های آنلاین برای نگه‌داری پول خود استفاده و اعتماد نکنید و از جفت کلید شخصی خود بهره ببرید. ساختن کلید‌های خصوصی هیچ هزینه‌ای ندارد.

در شبکه بسیاری از رمزارزها مانند بیت کوین در حقیقت کاربران نه با نام واقعی خود بلکه با آدرس عمومی کیف پول خود شناخته می‌شوند. تراکنش‌ها، شفاف است و هر کسی می‌تواند بررسی کند یک کیف پول مشخص چه تراکنشهایی در چه تاریخ‌هایی داشته .

تراکنش‌ها در اکثر بلاک‌چین‌ها به صورت واضح و شفاف برای همه قابل مشاهده و ردگیری است. اگر چه شماره حساب‌ها اعداد تصادفی بنظر می‌رسند اما امکان اتصال این اعداد به افراد در مرحله آخر که شخصی خرید نهایی کالای فیزیکی را انجام می‌دهد امکان‌پذیر است.

استخراج (Mining)

بسیاری از رمزارزها نظیر بیت‌کوین از الگوریتم‌هایی برای استخراج پول جدید یا ثبت اثبات کار یا کسر هزینهٔ تراکنش استفاده می‌کنند. معمولاً این الگوریتم‌ها، هر چه تعداد کاربرانی که در تلاش برای استخراج رمزارز یا کسب حق تراکنش هستند بیشتر بشود پیچیده‌تر می‌شوند و حل آن‌ها نیازمند محاسبات پیچیده‌تر و وقت‌گیرتری توسط رایانه خواهد بود. این امر منجر به مصرف مقدار فراوانی از انرژی برق می‌شود این الگوریتم‌ها استخراج با تنظیم سرعت تراکنش‌ها از ذخیره زیاد و بیش از حد اطلاعات بر روی بلاک‌چین نیز جلوگیری می‌کنند و گاها باعث استخراج و بوجود آمدن تدریجی این ارزها می‌شوند.

منابع:

رمزارز - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

زنجیره بلوکی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد