انواع سفارش (Orders)

انواع سفارش در بازارهای مالی در نهایت در قالب ۲ دسته قرار می‌گیرند: یک سفارش که تریدر قصد دارد وارد معامله شود و دیگری که قصد دارد از معامله خارج شود. بنابراین یک سفارش می‌تواند سفارش خرید باشد یا سفارش فروش. زمانی این سفارش به یک معامله (ترید) تبدیل می‌شود که یک سفارش خرید و یک سفارش فروش دارای شرایط مناسب برای انجام معامله باشند.

در ادامه قصد داریم انواع مختلف سفارش در بازارها را بررسی کنیم:

سفارش به قیمت بازار (Market orders)

این سفارش را می‌توان ساده‌ترین نوع سفارش دانست و مفهوم آن این است که خرید یا فروش باقیمت بازار انجام گیرد و مهم نیست قیمت بازار چند است.

در یک بازار فعال با حجم مناسب، (Market Order)‌ها همیشه انجام می‌شوند ولی ممکن است قیمتی که سفارش انجام می‌شود، بالاتر یا پایین‌تر از چیزی باشد که انتظار داریم. برای مثال ممکن است قصد داشته باشید سهام یک شرکت را خریداری کنید و ببینید قیمت آن ١۲۰۰ دلار است، حتی اگر فورا یک سفارش از نوع (market order) ارسال کنید، احتمال این وجود دارد که سفارش شما در قیمت ١۲١۰ دلار انجام شود. به دلیل اینکه در همان لحظه ممکن است قیمت بازار تغییر کند. سفارشات با نوع (Market orders) وقتی استفاده می‌شود که شما قصد دارید به‌طور قطع سفارشتان انجام شود و برایتان مهم نیست قیمت خرید یا فروش مقداری کم یا زیاد شود. اگر سفارش شما خرید است، قیمت خرید معادل قیمت بالاترین سفارشی که برای فروش قرار داده شده خواهد بود (Ask price) و اگر سفارش شما فروش است، فروش در کمترین قیمتی که در بازار وجود دارد انجام می‌گیرد (Bid Price).

ارسال سفارش (Market Order) معمولا هزینه معاملات را افزایش می‌دهد زیرا علاوه بر اینکه در اغلب موارد باقیمت بالاتر می‌خرید و باقیمت کمتر می‌فروشید، برخی از پلتفرم‌های معاملاتی کارمزد بیشتری از (Market Order) دریافت می‌کنند.

سفارش محدود (Limit orders)

(Limit orders) سفارشاتی هستند که در آن، خرید یا فروش در یک قیمت مشخص یا بهتر از آن انجام می‌شود. سفارشات محدود ممکن است با توجه به شرایط بازار، تکمیل شوند یا نشوند. این سفارشات فقط در قیمتی که مشخص‌شده و یا بهتر از آن انجام می‌شود. برای مثال اگر تریدر قصد دارد یک سفارش محدود برای خرید یک ارز دیجیتال در قیمت ۵۰.۵ دلار وارد کند، فقط زمانی که قیمت به ۵۰.۵ یا پایین‌تر برسد معامله انجام می‌شود.

و بالعکس، اگر یک تریدر یک سفارش محدود برای فروش در قیمت ۵۰.۵ وارد کند، فقط زمانی که قیمت به ۵۰.۵ یا بالا‌تر برسد معامله انجام می‌شود.

سفارش محدود برای زمانی است که شما قصد دارید در یک قیمت مناسب معامله را انجام دهید و ریسک عدم انجام معامله را می‌پذیرید.

سفارش استاپ (Stop orders)

(Stop orders) نوعی از سفارش است که به سفارش باقیمت بازار (Market order) شباهت زیادی دارد. ارسال این نوع از سفارش برای خرید یا فروش در بهترین قیمت است اما فقط زمانی که قیمت به یک حد مشخص رسیده باشد. فرض کنید قیمت فعلی یک دارایی ١۲۵ دلار است و یک معامله‌گر تصمیم می‌گیرد یک (Stop Order) برای خرید در قیمت ١۲۲ دلار قرار دهد. به‌این‌ترتیب اگر قیمت آن دارایی در بازار به بیش از ١۲۲ دلار برسد، سفارش معامله‌گر به‌عنوان سفارش باقیمت بازار (Market Order) ارسال شده و در بهترین قیمت در آن لحظه انجام می‌شود. در واقع (Stop orders) به‌عنوان سفارش باقیمت بازار (Market Order) انجام می‌شوند با این تفاوت که شرطی برای این سفارش قرار داده می‌شود و فقط زمانی سفارش ارسال می‌شود که قیمت به یک رقم خاص برسد.

اگر قیمت مناسبی در نظر گرفته شود، این نوع سفارشات معمولا همیشه انجام می‌شود ولی ممکن است قیمت انجام سفارش، آن قیمتی نباشد که معامله‌گر انتظار آن را دارد.

برای سفارشات خرید، (Stop Price) باید بالاتر از قیمت فعلی باشد و در سفارشات فروش (Stop Price) باید پایین‌تر از قیمت فعلی بازار باشد. از (Stop Order) علاوه بر اینکه برای ورود به معامله می‌توان استفاده کرد، می‌توان از آن برای خروج از معامله هم بهره گرفت. این نوع سفارشات به‌عنوان (Stop loss) یا حد ضرر نام دارند. برای مثال یک معامله‌گر سهام یک شرکت را در قیمت ۲۳۰ دلار خریداری کرده و یک سفارش (Stop loss) روی ۲١۰ دلار قرار می‌دهد، به‌این‌ترتیب اگر قیمت آن سهام به زیر ۲١۰ دلار برسد، سفارش فروش ارسال می‌شود. معامله‌گران از این نوع سفارشات برای محدود کردن زیان‌ها استفاده می‌کنند.

سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit orders)

این نوع از سفارش، ترکیبی از (Limit Order) و (Stop Order) است. وقتی که یک معامله‌گر بخواهد قیمت ارسال سفارش را به خوبی تنظیم کند از این نوع سفارشات بهره می‌گیرد.

به‌طور مثال فرض کنید یک دارایی روی ۵۰.۵ دلار معامله می‌شود. یک معامله‌گر قیمت سفارش خرید (Stop limit) را روی ۵۰.۷۵ دلار قرار می‌دهد، درصورتی‌که قیمت به ۵۰.۷۵ دلار برسد و سفارش روی ۵۰.۷۵ دلار یا پایین‌تر قابل انجام باشد، سفارش ارسال می‌شود.

این کار در زمانی که قصد فروش وجود دارد نیز قابل انجام است. اگر قیمت فعلی دارایی ۲۵.۲۵ دلار باشد و شخص بخواهد درصورتی‌که قیمت به زیر ۲۵.١۰ دلار رسید دارایی را بفروشد، می‌تواند یک سفارش فروش Stop Limit روی ۲۵.١۰ دلار قرار دهد. درصورتی‌که قیمت به ۲۵.١۰ دلار رسید سفارش ارسال می‌شود اما سفارش فقط می‌تواند روی ۲۵.١۰ دلار یا بالاتر ارسال شود. در (Stop Limit Order) قیمت Stop و قیمت Limit می‌تواند تفاوت داشته باشد. به‌طور مثال برای خرید، یک معامله‌گر می‌تواند قیمت سفارش خرید Stop را روی ۵۰.۷۵ دلار و قیمت Limit را روی ۵۰.۷۲ قرار دهد. درصورتی‌که قیمت به ۵۰.۷۵ دلار رسید، سفارش باقیمت ۵۰.۷۸ ارسال می‌شود. به‌این‌ترتیب اطمینان حاصل می‌شود که خرید دارایی درصورتی‌که قیمت آن به ۵۰.۷۵ دلار رسید انجام می‌شود ولی به شرطی که بازار اجازه دهد خرید معادل یا پایین‌تر از قیمت ۵۰.۷۸ دلار صورت گیرد. سفارشات با نوع (Stop Limit Order) تا زمانی که شخصی در سمت مخالف حاضر شود در قیمت مشخص‌شده وارد معامله شود، در حالت معلق pending باقی می‌ماند.

حد ضرر (Stop Loss)

این گزینه در سفارشات به کاربر کمک می‌کند برای معامله خود حد ضرر مشخص کند. داشتن حد ضرر در بازارهای مالی به‌خصوص بازار ارز دیجیتال بسیار مهم است.

حد ضرر در واقع نشانی از نقض تحلیل و پیش‌بینی معامله‌گر است. بنابراین با تعیین این گزینه اگر قیمت به عدد موردنظر معامله‌گر برسد، معامله فرد بسته می‌شود.

منابع:

بورسینس